Przejdź do treści

Jaki makaron do dania – spaghetti, kokardki czy rurki?

makaron kokardki

Makaron w kuchni może odgrywać różne role. Czasem jest tylko dodatkiem, a czasem to on stanowi podstawę całego posiłku. W zależności od roli, którą ma pełnić w trakcie obiadu lepiej jest sięgnąć po konkretny rodzaj. W końcu producenci tacy jak Morelli nie bez przyczyny mają w swojej ofercie więcej niż jeden rodzaj makaronu.

Jak wybrać rodzaj makaronu?

Oczywiście napisane poniżej zasady to nie oznaczają, że nie wolno korzystać z innego rodzaju makaronu to danego przepisu. Jeśli uwielbiamy kokardki to całe życie możemy mieć na liście zakupów wpisany makaron kokardki. Cena takiego wyboru jednak zostanie zapłacona poprzez brak nowych doświadczeń kulinarnych, a tego przecież nie chcemy. Nawet osoby o różnych schorzeniach i dolegliwościach mają możliwość wyboru – makaron ryżowy lub makaron bezglutenowy. Sklep, który chce wyprzedzić konkurencję będzie powiększał swoją ofertę, więc skorzystajmy z wyboru!

Makaron do zup

Kupując makaron do zup należy skupić się przede wszystkim na wygodzie jedzenia. Kupujmy drobny i krótki makaron np. nitki.

Makaron do sosów

Makaron do sosów powinien umożliwić dodatkom przylepienie się do powierzchni makaronu. Najlepszym wyborem będzie tutaj penne, tagiatelle, pappardelle oraz spaghetti.

Makaron do sałatek

Makaron w sałatce służy do szybkiego zaspokojenia apetytu. Aby wygodnie się go jadło powinien być drobny, ale tym razem musimy mieć możliwość złapania go na widelec. W tym przypadku świetnie będą pasowały gwiazdki, kokardki lub muszelki.

Makaron jak ciasto pod farsz

Największe rodzaje makaronów możemy wypełnić farszem lub zrobić z nich przekładaną zapiekankę. Do tego rodzaju zaliczmy np. lasagne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.