Przejdź do treści

Kasza do gulaszu – jaki rodzaj sprawdzi się najlepiej?

  • przez
kasza

Rozpływające się w ustach mięso, aromatyczne przyprawy, gładki sos oraz smaczne warzywa sprawiają, że gulasz to jedno z ulubionych dań, nie tylko Polaków. Aby jednak wydobyć z tej potrawy głębie, należy odpowiednio dobrać dodatki. Najczęściej są to ziemniaki czy różne rodzaje makaronów. Dużą popularnością cieszy się oczywiście również kasza. Jaką jednak wybrać? Sprawdźcie sami!

Kasza gryczana – wyjątkowy smak

Kasza gryczana niepalona to wspaniały dodatek do gulaszu. Ma ona delikatny posmak, który idealnie uzupełnia potrawę. Osoby, które nie przepadają za gryką powinny pamiętać, że kasza gryczana biała jest mniej intensywna, niż jej palona odmiana oraz posiada więcej właściwości odżywczych. Niepalone zboże jest bowiem bogate w kwas foliowy, białko, węglowodany oraz składniki mineralne. Dodatkowo jest wyrobem bezglutenowym, dlatego ten rodzaj kaszy mogą spożywać osoby chorę na celiakię. 

Kasza bulgur – zdrowa i pożywna

Wspaniałym dodatkiem do gulaszu będzie również kasza bulgur. Cena za kilogram tego wyrobu jest niemalże taka sama, jak wspomnianej wcześniej odmiany gryczanej. Bulgur ma jednak całkowicie inny smak oraz właściwości odżywcze. Przede wszystkim dostarcza do organizmu bardzo dużą ilość błonnika oraz stosunkowo mało kalorii. Jest więc świetną alternatywą dla osób, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Ten turecki przysmak jest dodatkowo bogaty w magnez, który koi nerwy oraz fosfor – składnik budulcowy tkanki kostnej oraz zębowej. Spożywając smaczny obiad, możemy więc przy okazji zadbać o swoje zdrowie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.