Przejdź do treści

Obowiązkowe ubrania każdego kucharza

odzież gastronomiczna

Kucharz to zawód, który przy zwiększającej się liczbie placówek, w których można zatrzymać się na posiłek, jest bardzo pożądany. Niezależnie od miejsca, w którym pracuje – czy jest to mała wiejska pizzeria, czy wytworna restauracja w dużym mieście wojewódzkim – jest jednak zobowiązany do zakładania specjalnych ubrań. Jaką odzież powinien nosić? Czym ona się charakteryzuje? Odpowiadamy!

Bluza kucharska to podstawa

Najbardziej standardowym kolorem bluz kucharskich jest śnieżnobiała biel. I choć teraz coraz częściej stosuje się kitle w ciekawych, dynamicznych i rzucających się w oczy barwach, białe nadal są bardzo chętnie wybierany przez kucharzy. Wszystko zależne jest od rodzaju restauracji, w której pracują, a także chęci wyrażenia samego siebie i zwrócenia uwagi. Bluzy kucharskie posiadają zarówno długie, jak i krótkie rękawy. Te z dłuższymi mają szerokie wywijane mankiety, dzięki czemu nie przeszkadzają podczas pracy.

Długie spodnie kucharskie

Są one podstawową ochroną dla nóg kucharza przed gorącą wodą oraz pryskającym, gorącym olejem. Powinny być wykonane z trwałych materiałów, aby nie niszczyły się pod ich wpływem. Muszą być również łatwe w czyszczeniu, a przede wszystkim nie mogą krępować ruchów, zwłaszcza że praca kucharza to niejednokrotnie konieczność biegania między różnymi stanowiskami, przy których przygotowywane są części posiłków.

Fartuchy i zapaski kucharskie

To nakrycia dodatkowo chroniące ubranie robocze kucharza, które z łatwością może pobrudzić się podczas przygotowania smażonych dań lub nawet w trakcie bardzo ekspresywnej pracy. Fartuch zasłania większą powierzchnię ubioru kucharskiego, jest zawieszany na szyi, a paski reguluje się za pomocą klamerki, sprzączki lub zapięcia na napy. Kolor fartucha lub jego dizajn pozwalają na małe szaleństwa zwłaszcza tym, którzy w kwestii barwy bluz i spodni są konserwatystami i wybierają biel. Zapaski kucharskie to ochrona od pasa w dół, przydatna szczególnie w pracy, w której nie ryzykujemy zachlapaniami bluzy. Jaka jest zaleta fartuchów i zapasek? Szef kuchni poproszony o przedstawienie gościom potrawy zdejmuje je i w czystym stroju wychodzi na salę.

Kucharskie nakrycia głowy

Aby klient nie spotkał w swoim daniu włosów kucharza, ten podczas pracy nakłada na głowę różnego rodzaju nakrycia. Najbardziej popularnym jest oczywiście sztywna czapka, która może mieć różnego rodzaju szerokość oraz wysokość. Stosowane są również kucharskie furażerki przypominające łódki, toczki wyglądające jak kapelusz bez ronda, budyniówki, czyli czapki z delikatnie opadającą poszerzoną górą czy bandany – materiałowe chusty zakładane na głowę i wiązane na karku.

Jakie obuwie gastronomiczne?

Buty przeznaczone do pracy w gastronomii powinny być przede wszystkim antypoślizgowe, ze względu na wilgoć i ilość płynów, które często rozlewane są na podłodze. Dobrze, jeśli są dodatkowo wzmocnione, aby chronić stopę przed uderzeniami spadającego tłuczka lub noża. Warto znaleźć buty, które zapewniają cyrkulację powietrza oraz są zdrowe dla kręgosłupa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.